Składnikiem diety są głównie warzywa i owoce, które są traktowane jako zdrowe produkty. Mają najwięcej składników odżywczych, ponieważ zawierają całe bogactwo witamin i minerałów. Ludzie powinni zjadać surowe warzywa i owoce, ponieważ wtedy mają najwięcej witamin. Jednak nie wszystkie tak dobrze smakują i wtedy warto je ugotować, upiec czy też grillować.
Owoce są doskonałym smakołykiem, również jako soki, ale najlepiej robione w domu. Dzieci już od małego piją soki z owoców i warzyw, natomiast dorośli sporządzają pyszne obiady. Wystarczy je lekko doprawić i za każdym razem mogą to być inne składniki. Latem, kiedy jest ciepło, warto jeść owoce prosto z sadu, bo są najbardziej dojrzałe i słodkie.
W naszym kraju najbardziej popularne są jabłka, gruszki, truskawki, a także maliny, czereśnie i wiśnie. Natomiast warzywa szczególnie zielone zawierają kwas foliowy i żelazo, które mają ogromne znaczenie podczas diety u kobiet w ciąży. Część z ich można mrozić i wtedy zimą są doskonałą przekąską, a także składnikiem zup.