Człowiek, który pragnie jak najdłużej zachować zdrowie, powinien zwrócić szczególną uwagę na to co spożywa. Istotne jest to, aby dania zawierały w sobie substancje, które chronią i wspierają komórki przed wyniszczeniem ich przez wolne rodniki. Takie zadanie spełniają przeciwutleniacze. Zalicza się do nich witaminy takie jak A, B5, C, E, P, Q i minerały selen, cynk i magnez.
Szczególnie duże zapotrzebowanie na antyoksydanty mają nastolatki, sportowcy, ludzie żyjący w stresie i każdy będący na dowolnej diecie. Witaminę A znaleźć można w brokułach, zielonych warzywach liściastych, jarmużu, jajkach a szczególnie żółtkach. Kiełki pszenicy, mięso i pełnoziarniste zboża są źródłem B
Czerwona papryka, natka pietruszki i owoce cytrusowe to bogactwo witaminy C. Pestki słonecznika, orzechy laskowe i włoskie przechowują witaminę E. Witaminę P znaleźć można w wyciągu z pestek winogron i jego skórce a także borówkach. Warto jak najszybciej wprowadzać przeciwutleniacze do diety, aby zapracować na jak najlepszą, bo zdrową starość.