Biorąc pod uwagę dostępne tłuszcze, spośród oferowanych na rynku, najlepszą alternatywą jest oczywiście oliwa z oliwek. Szczególnie warte docenienia są obecne w niej aromaty, które oferują naszemu organizmowi poczucie sytości.
Tłuszcze po które najczęściej sięgamy w kuchni to masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy i smalec.
W przypadku oliwy zaletą jest fakt, że syci w wystarczający sposób. Naukowcy zbadali, że zwiera ona podobne rodzaje kwasów tłuszczowych, co olej rzepakowy. Związki w oliwie – aromaty, powodują spowolnienie wchłaniania glukozy. Im większe jest stężenie cukru, tym przez dłuższy czas czujemy sytość.
Typując najlepsze gatunkowo oliwy, zostały przebadane te z Hiszpanii, Grecji, Włoch i Austrii. Najlepszą okazała się oliwa włoska.
Aromaty zawarte w oliwie z oliwek mają duże znaczenie w regulowaniu naszego apetytu. Miejmy nadzieję, że wpłynie to pozytywnie na jakość produktów żywnościowych. Produkty o małej zawartości tłuszczu, staną się bardziej pożywne.