Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie tylko powinny unikać pewnych produktów, ale pewne na stałe wprowadzić do diety. Do produktów, które należy wykluczyć należą przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Zaliczamy tutaj przede wszystkim mięso wieprzowe, smalec i masło. Koniecznie trzeba unikać nadmiaru soli dodawanej do potraw. Jednym ze składników soli kuchennej jest zatrzymujący wodę w organizmie i podnoszący ciśnienie sód. Osoby zdrowe maksymalnie mogą użyć jedynie 1 łyżeczki soli dziennie, osoby z nadciśnieniem powinny całkowicie zrezygnować ze stosowania soli. Za to w diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, zwłaszcza tych, które dostarczają potasu, beta-karotenu i witaminy C. Należą tutaj następujące produkty: fasolka, czosnek, ziemniaki, pomidory, morele, owoce cytrusowe. Dieta osób z nadciśnieniem musi zawierać także chudy nabiał, morskie ryby i tłuszcze roślinne. Warto sięgnąć po orzechy. Produkty te zawierają wapń, magnez i kwasy omega- Nadciśnieniu sprzyja nadwaga, osoby z nadwagą powinny schudnąć.