Wzrok pogarsza się w wyniku przebywania w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku, w efekcie długotrwałej pracy przy komputerze, czy na skutek spędzania dużej ilości czasu przed telewizorem. Schorzeniom oczu możemy zapobiegać ograniczając czas spędzany przed telewizorem, ale też stosując odpowiednią dietę. Naszym oczom niezbędne są witaminy z grupy B. Źródłem witamin z grupy B są gruboziarniste kasze, razowy makaron i płatki owsiane. W produktach tych znajdują się także minerały, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Minerały te to selen i cynk. Właściwy stan wzroku zapewnia także witamina A. Stąd też dieta musi zawierać mleko i jego przetwory. To właśnie w nabiale znajduje się duża ilość witaminy A. Przed chorobami oczu chroni beta-karoten. Jego źródłem są warzywa w pomarańczowym i żółtym kolorze: żółte odmiany cukinii, dynia, marchewka, żółte odmiany pomidorów. Koniecznie trzeba dietę uzupełnić o owoce zawierające duże ilości witaminy C i flawonoidów: owoce cytrusowe, ciemne winogrona, aronię.