Na pewno wielu z nas słyszało stwierdzenie, że w diecie powinno znajdować się wiele produktów zawierających błonnik. Co to jest i dlaczego jest tak istotny w naszym pożywieniu?
Naturalnie występują dwa rodzaje błonnika, o których powinniśmy pamiętać. Pierwszy to błonnik, który ulega rozpuszczeniu w wodzie. Zawierają go między innymi owoce. Ten rodzaj błonnika pełni bardzo istotną rolę w detoksykacji organizmu, usuwaniu zbędnych produktów i utrzymaniu wysokiej odporności całego organizmu. Drugi typ błonnika to ten nierozpuszczalny w wodzie, a obecny przede wszystkim w produktach zbożowych, pełnoziarnistych. Ten z kolei rodzaj błonnika jest odpowiedzialny za przemianę materii i trawienie w przewodzie pokarmowym. Jeśli pojawiają się wzdęcia, bądź zaparcia, możemy mieć niemal pewność, że winą jest nieprawidłowa perystaltyka jelit. Błonnik pozwala pokarmowy szybciej się strawić.
Oprócz naturalnych źródeł błonnika, znajdziemy także suplementy zawierające go w różnych postaciach. W połączeniu z wodą stanowi idealną bazę do posiłku podczas diety odchudzającej, ponieważ daje poczucie sytości i zmniejsza apetyt.