Zespołowi przewlekłego zmęczenia można zapobiec stosując odpowiednią dietę. Dieta ta musi obfitować z aminokwas o nazwie L-tryptofan. Niedobór tego aminokwasu jest głównym winowajcą zespołu przewlekłego zmęczenia. L-tryptofan zawierają produkty o dużej zawartości białka. Najwięcej – mięso, głównie mięso drobiowe. Aminokwas ten występuje również w mleku, żółtych serach i w twarogu. Do powstania zespołu przewlekłego zmęczenia przyczynia się nie tylko niedobór L-tryptofanu, ale także niedobór kwasu foliowego. Stąd konieczność wprowadzenia do diety produktów bogatych w kwas foliowy. Najlepszym źródłem kwasu foliowego są jabłka, kalafiory, pomarańcze, drób, szparagi. Konieczne jest wprowadzenie do diety potraw z dużą zawartością magnezu. Najwięcej magnezu zawierają pestki dyni, zarodki pszenne, kasza gryczana. Dietę uzupełniamy olejem rzepakowym, słonecznikowym lub oliwą. Przy zespole przewlekłego zmęczenia konieczne jest wzbogacenie diety o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w olejach roślinnych i oliwie.