Możemy przez długie lata cieszyć się doskonałą pamięcią pod jednym warunkiem: na naszych talerzach będą gościć potrawy, które ją wspierają. Problemy z pamięcią mogą być efektem małej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Stąd dieta poprawiająca pamięć powinna składać się z ryb, tłoczonych na zimno olei i orzechów.
Kłopotom z pamięcią zapobiega witamina E. Jest ona obecna przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych. Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego do warzyw dodajemy odrobinę oleju rzepakowego lub oliwę z oliwek. Sprawne funkcjonowanie układu nerwowego zapewnia lecytyna. Najlepszym źródłem lecytyny są jajka.
Dodatkowo zawierają one także dużą ilość witamin z grupy B. Do niedawna zalecano ograniczenie spożycia jajek ze względu na znajdujący się w ich żółtkach cholesterol. Obecnie jednak sytuacja się zmieniła i możemy sobie pozwolić na zjedzenie jednego jajka dziennie. Sięgajmy także po warzywa w fioletowym kolorze, które zawierają dużą ilość antyutleniaczy.