Nie wszystkie diety stosujemy, tylko po to, żeby pozbyć się nadmiaru kilogramów. Choć na tym też nam zależy, to jednak przede wszystkich po diecie chcemy czuć się lekko, zdrowo i optymistycznie nastawieni do siebie i świata. Pora jesieni sprzyja wszelkim chandrom, smutkom i w konsekwencji przeziębieniom. Jest sposób, żeby tych wszystkich problemów uniknąć.
Stosując dietę jesienną dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnej energii i składników odżywczych ze spożywanych owoców i warzyw. Przez odpowiedni sposób przygotowania i spożywania owoców i warzyw możemy ograniczyć straty witamin i minerałów do minimum. Dlatego sałatki powinniśmy przygotowywać tuż przed podaniem, ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach (ze skórką dobrze wyszorowaną), marchewkę, pietruszkę, seler gotować na parze. Do jesiennej diety należy włączyć spożywanie ryb morskich w tym, makreli, śledzia, łososia), oraz mięsa przede wszystkim drób. Owoce jabłek jedzone ze skórką. Spożywanie pomarańczy, kiwi sprawi, że poczujemy się wzmocnieni.