
Francuski słyną z nienagannej figury, nic więc dziwnego, że autorką jednej z diet jest francuska dietetyczka Colette Lefort. Zasady diety przez nią opracowanej opierają się na jedzeniu praktycznie wszystkich pokarmów, ale wyłącznie w odpowiednich zestawach i z umiarem. Zestaw taki powinien łączyć węglowodany oraz białka ze wszystkimi warzywami i z większością owoców, pomijając te wysokokaloryczne jak np. banany.
Do przyrządzania potraw możemy stosować jednocześnie dwa rodzaje tłuszczów np. margarynę i olej, zamiennie masło i smalec. Możemy też używać śmietanę do zabielania zup i innych potraw. Z napojów takich jak herbata i kawa nie używamy cukru czy innych substancji słodzących – pijemy do posiłków gorzką. Nie ma ograniczeń co do picia wody mineralnej. Podczas diety surowo zabronione jest spożywanie wszelkich sosów, słodyczy czy alkoholu. Dieta Colette Lefort pomaga sukcesywnie pozbywać się niechcianych kilogramów i skutecznie utrzymać efekt diety nie powodując przykrego efektu jo-jo.
