Produkty light nie zawsze są takie jak reklamują je producenci. Czasami lepiej zjeść produkt nie odtłuszczony ze względu na wartości odżywcze, które zachowuje tylko w swoim naturalnym składzie.
W momencie gdy w naszym pokarmie nie zastaje zachowany naturalny skład wartości odżywczych i witamin, nasz organizm potrzebuje, do przetworzenia i przetrawienia tego to spożyliśmy, wykorzystać rezerwy składników których zabrakło. Dlatego cukier jako produkt wysoce przetworzony jest tak szkodliwy. Jego skład jest zupełnie zmieniony w procesie produkcji. W związku z tym spożywanie cukru powoduje ubytek wapnia w naszym organizmie. Podobnie sprawa wygląda z wieloma produktami reklamowanymi jako dietetycznie. Nawet jeśli nie zawierają dużej ilości tłuszczu to mogą być dla nas bardziej szkodliwe niż produkty z dużą jego zawartością ale zachowujące naturalny skład.
Nie zawsze to co wydaje się na pierwszy rzut oka dla nas lepsze będzie takie w rzeczywistości. Organizm ludzki działa w bardziej skomplikowany sposób niż chcieliby producenci artykułów spożywczych. Pozbawienie produktu tłuszczu nie czyni go zdrowszym. Naraża nas na utratę innych ważnych minerałów i witamin.