Stewia – alternatywa dla cukru
Stewia to wspaniała alternatywa dla cukru, dlatego często bywa nazywana „naturalnym słodzikiem”. Nie powoduje ona odkładania się tkanki tłuszczowej, nie podnosi również poziomu cukru we krwi, a więc jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu. Może warto wprowadzić ją do swojej diety?
Roślina ta powszechnie występują w Ameryce Południowej i Środkowej i od wieków znana jest jako idealny środek słodzący. Istnieje 240 gatunków, przebadana została dopiero połowa z nich, a tylko 19 wykazało właściwości słodzące. Do celów spożywczych wykorzystuje się Stevia rebaudiana. Co odpowiada za słodki smak? Dokładnie związki te nazywane są glikozydami stewiowymi i występują w liściach i łodydze. Stewia zawiera białka, witaminy i substancje tłuszczowe oraz mikroelementy: żelazo, potas, wapń, chrom i cynk.
Stewia wykazuje działania prozdrowotne i jest bardzo wydajna, ponieważ cechuje ją trzydziestokrotnie większa słodycz w porównaniu do sacharozy. Można ją nabyć w formie tabletek lub ususzonych listków. Roślinę tę możemy wykorzystać nie tylko do słodzenia herbaty, ale również do pieczenia ciast i innych posiłków. Dzięki temu, że ulega fermentacji, można ją długo przechowywać.