Spożywanie pełnowartościowych posiłków powinno być czymś zupełnie naturalnym nie tylko dla osób uprawiających sport na zawodowym poziomie. Także amatorzy powinni być świadomi tego, jak kluczowe dla ich postępów treningowych i osiąganych rezultatów jest odpowiednio skomponowane menu.
O jadłospis sportowców należących do klubów i reprezentacji troszczy się cały sztab pracowników a sam zawodnik w ogóle nie musi przejmować się tym, co i gdzie będzie jadł. Regularność powinna jednak przyświecać także wszystkim tym, którzy nie mają wsparcia profesjonalnego dietetyka czy trenera i muszą samodzielnie troszczyć się o zrównoważenie diety tak, by dostarczała wszystkich potrzebnych w treningu mikroelementów i substancji.
A do tych zaliczyć trzeba przede wszystkim białko, jakże ważne w budowie i regeneracji mięśni. To także kwasy z grup OMEGA, witaminy i przeciwutleniacze. Spożywanie dużej ilości warzyw, w towarzystwie zdrowych kasz, ziaren, ryb i białego mięsa, powinno być podstawą każdej sportowej kuchni.