Powstawaniu żylaków sprzyja nadwaga i niewłaściwa dieta. W diecie osób, które już mają żylaki oraz w diecie osób, które chcą zapobiec ich powstaniu koniecznie muszą znaleźć się grube kasz, pełnoziarniste pieczywo i otręby. W tych produktach znajduje się duża ilość błonnika. Obecność błonnika w diecie obniża ryzyko pojawienia się miażdżycy tętnic bądź żylaków. Kolejna grupa zalecanych produktów to świeże owoce. Najlepsze są owoce, które zawierają dużą ilość flawonoidów. Najwięcej flawonoidów zawierają nasze krajowe maliny, jagody i wiśnie. Biała skórka owoców cytrusowych także zawiera sporą liczbę tych związków. Dieta powinna zostać uzupełniona o kwasy omega- Znajdziemy je w rzepakowym i lnianym oleju. Ponieważ powstawaniu żylaków sprzyja nadwaga z diety trzeba wykluczyć słodycze i biały cukier. Eliminując te produkty z diety nie tylko zmniejszymy ryzyko rozwoju żylaków, ale także cukrzycy. Koniecznie trzeba także ograniczyć ilość soli oraz unikać posiłków w skład, których wchodzi tłuste mięso.