Niewłaściwa dieta powoduje, że dokuczają nam bóle brzucha, zgaga lub wzdęcia. Dolegliwościom tym można zapobiec poprzez prawidłową dietę. Kłopotów z trawieniem unikniemy wprowadzając do jadłospisu pieczywo pełnoziarniste, gruby makaron, płatki owsiane, kasze i musli. Są one źródłem błonnika i witamin z grupy B. Witaminy z tej grupy wpływają na produkcję enzymów trawiennych, błonnik reguluje trawienie. Problemy trawienne znikną jeśli każdego dnia zjemy 3 porcje fermentowanych produktów mlecznych. Należą tutaj następujące produkty: maślanka, kefir i jogurt. Fermentowane produkty mleczne są źródłem regulujących trawieni bakterii probiotycznych. Osoby, które mają problemy z trawieniem nie mogą zapomnieć, że można ich uniknąć jedząc produkty z dużą zawartością błonnika. Stąd konieczność jedzenia warzyw i owoców. Do przyprawiania potraw wybierajmy zioła, które działają rozkurczająco. Są to między innymi: majeranek, cząber, koperek, natka z pietruszki. Zioła, o ile to możliwe, dodajemy świeże.