W okresie wiosennego przesilenia większość z nas odczuwa zmęczenie. Jest to efekt braku w organizmie witamin i składników mineralnych. Można to bardzo szybko zmienić sięgając po odpowiednie produkty do komponowania posiłków. Podstawą dań obiadowych w okresie wiosny ( i nie tylko wtedy) powinny być kasze, które dostarczą nam witamin z grupy B, składników mineralnych i białka.
Możemy wykorzystać kaszę gryczaną, jaglaną lub cieszącą się coraz większą popularnością komosę ryżową. Wiosną trzeba dostarczyć także sporej liczby witamin. Nie sięgajmy jednak po nowalijki, zamiast nich lepszym źródłem witamin będą warzywa całoroczne: marchewka, czerwone buraczki, kapusta. Wiosną warto wzbogacić jadłospis także o warzywa kiszone, które są źródłem naturalnych probiotyków.
Wybierajmy jednak kiszonki naturalne, a nie te z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego. W potrawach nie powinno zabraknąć także cebuli, czosnku i ziołowych przypraw. Sięgajmy także po orzechy i kiełki roślin, które są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych.