W codziennej diecie, oprócz tego, że ważne jest ile razy jemy i o jakich porach, to przede wszystkim znaczenie ma co jemy. Często w różnych sytuacjach słyszymy, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepszych, a ludzie, którzy ją stosują żyją długo i cieszą się zdrowiem. Dlaczego? Jest to przede wszystkim kuchnia lekka, z uwagi na klimat, w którym żyją ludzie, którzy na co dzień raczą się tymi dobrami. Składa się głównie z owoców, ryb, owoców morza, kasz i oczywiście czerwonego wina. Wszystkie tłuszcze zastępowane są oliwą z oliwek, a wieprzowiny w ogóle w niej nie ma. Składniki to jedno, a sposób przyrządzenia to drugie. Tutaj w ogóle się nie smaży niczego. Najpopularniejszymi technikami obróbki termicznej jest gotowanie na parze lub grillowanie. Oto sekrety kuchni śródziemnomorskiej, która cieszy się ostatnio ogromna popularnością, i która pomoże wprowadzić nowe, lepsze nawyki żywieniowe.