Wraz z rozpoczynającą się jesienią warto zastanowić się nad stworzeniem dla siebie i swojej rodziny racjonalnego planu żywieniowego. Jadłospisu który wspomoże zbudowanie odporności, szczególnie przydatnej jesienią oraz następującą po niej zimą.
Długie i ciemne wieczory tylko pozornie zwiększają chęć na tłuste potrawy i słodkie przekąski. Tak naprawdę człowiek nadal może jeść lekkostrawnie i czuć się świetnie. Warzywa i owoce dostarczą witamin, dzięki którym utrzyma się zdrowie. A także lepsze samopoczucie. Jeżeli latem przygotowało się przetwory oraz kiszonki, teraz będą jak znalazł. Ważne by z warzyw oraz owoców nie rezygnować i jak najczęściej dodawać je do posiłku. Potrawy warto uzupełniać przyprawami, ponieważ większość z nich wpływa korzystnie na zdrowie. Liczy się natomiast zachowanie umiaru w ich stosowaniu. Liczba pięciu posiłków pozostaje na jesieni niezmienna. Nie należy również w tym chłodniejszym czasie rezygnować z regularnej aktywności fizycznej, która pozwoli utrzymać formę oraz uchroni przed jesiennym spadkiem nastroju.