Jesienne pogody bywają iście niewdzięczne. Bardzo szybko można złapać przeziębienie. Jak się przed tym ustrzec?
Jesień to swego rodzaju sprawdzian dla naszej odporności, która w okresie pluchy i pierwszych chłodów musi podołać czyhającej chorobie. Przegrzane mieszkania, podróże zatłoczonymi autobusami – wszędzie roi się od bakterii. Niezbędna jest zwiększona dawka witamin, a ich nieograniczonym źródłem są warzywa i owoce. W trakcie jesieni najbardziej jesteśmy narażeni na brak witamin A, B6, C, E. W jesiennej diecie nie może zabraknąć probiotyków, które w naturalny sposób regulują odporność naszego organizmu. Krótkie jesienne dni również negatywnie wpływają na poziom witaminy D. Wskazane jest przebywanie na świeżym powietrzu, jedzenie ryb morskich bogatych w omega
Witamina D pozytywnie oddziałuje nie tylko na kształtowanie się kości u dzieci i dorosłych, ale również na ich gęstość, stan naszego uzębienia. Jej obecność we krwi wpływa korzystnie na system nerwowy, w tym pojawiające się skurcze.