Liczne badania prowadzone nad wpływem substancji znajdujących się w brokułach, prowadzą do coraz bardziej interesujących wniosków. Ostatnie odkrycia amerykańskich naukowców wskazują na ogromną rolę, jaką te zyskujące dużą popularność warzywa odgrywają w przypadku osób chorych na autyzm. Zgodnie z ich badaniami, brokuły są w stanie na pewien czas złagodzić objawy autyzmu. Takie zaskakujące działanie brokułów jest związane z zawartością w nich związku organicznego znanego pod nazwą sulforafan, a należącego do silnych antyutleniaczy. Sulforafan chroni organizm przed stanem zapalnym wywoływanym przez stres oksydacyjny, bardzo charakterystyczny dla osób z autyzmem. Zgodnie z twierdzeniami wysnuwanymi przez amerykańskich badaczy, terapia z zastosowaniem sulforafany bardzo korzystnie wpływa na poprawę ogólnego funkcjonowania chorych. Badania wskazują, że pacjenci, którzy do tej pory nie porozumiewali się głosem, mową czy też gestami, stają się bardziej komunikatywni. Terapia z zastosowaniem sulforafanu powoduje także ograniczenie dziwnych zachowań.